Livskvalitet
Studentene er spurt om hvordan de vurderer sin egen livskvalitet.
Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer psykisk helse som en tilstand av velvære der individet kan realisere sine muligheter, håndtere normale stressituasjoner i livet, arbeide på en fruktbar og produktiv måte og ha mulighet til å bidra overfor andre og i samfunnet. God psykisk helse er altså en positiv tilstand – ikke bare fravær av sykdom og vansker.
Som ved tidligere SHoT-undersøkelser er flere aspekter ved psykiske helse og trivsel kartlagt. Årets SHoT-undersøkelse inkluderer flere nye mål, inkludert kartlegging av selvskading og suicidalitet, søvnlengde og insomni, spisevansker og perfeksjonisme. Andre spørsmål og spørreskjema er brukt tidligere, noe som gjør det mulig å beskrive tidstrender, herunder for livskvalitet, psykiske plager og hjelpsøking for psykiske plager.
Livskvalitet ble i 2018 målt med samme skala som ved 2014 og 2010-undersøkelsene, noe som gjør det mulig å sammenligne over tid (Diener, 1985). Nivået av livskvalitet viser seg å være rimelig stabilt over tid; gjennomsnittskåren på livskvalitetsskalaen er uendret på tvers av undersøkelsesår for begge kjønn (22), og likt med de foregående årene oppgir omtrent 4 av 10 studenter i årets undersøkelse god livskvalitet. Samtidig kan det antydes en svak økning i andel studenter med dårlig livskvalitet fra 2010 til 2018.
15 % av studentene sier de har dårlig eller svært dårlig livskvalitet. For 14 % fremstår livet som svært godt. Samlet oppgir 4 av 10 (39 %) god eller svært god livskvalitet, mens omtrent halvparten vurderer egen livskvalitet som middels eller litt under.
Andelen studenter som oppgir dårlig eller svært dårlig livskvalitet var stabil mellom 2010 og 2014. I årets undersøkelse er den noe høyere. Økningen er størst blant kvinnene.